Все настоящие времена упражнения

Базовые времена в английском языке. Упражнения для начинающих

Типичная ситуация, когда вы изучили базовые времена в английском языке по отдельности, но прошло некоторое время и они перепутались у вас в голове. В этом случае начинать изучение времен сначала не надо! Надо просто систематизировать ваши знания, то есть не просто повторить, а разложить все по полочкам. Такие знания имеют логическую основу и забыть их просто невозможно!

Итак, в этом уроке мы повторим все изученные времена в английском языке Present Simple, Present Continuous, Past Simple и Future Simple, но сделаем это в сравнении.

Содержание:

Времена в английском языке для начинающих

(Упражнения на повторение — Revision)

1. Упражнения на Present Simple VS Present Continuous

Упражнение 1. Как видно из таблицы в этих временах к глаголу-действию добавляются окончания: -S и -ING. Выполните упражнение и вспомните, какие изменения происходят с глаголом при добавлении этих окончаний.

Упражнение 3. Составьте предложения. Используйте Present Simple или Present Continuous.

Упражнение 4. Закончите предложения. Используйте Present Simple или Present Continuous.

  1. I …… (watch) TV every day.
  2. They ………… ( watch) cartoons at the moment.
  3. She ………….. (like) watching news.
  4. Mark ……… (make) noise now.
  5. They………… (want) to go to the ballet school.
  6. Kate ………… (have) dancing lessons in a club.
  7. Our teacher ………… (make) us do homework.
  8. Our mother ………… (make) us clean your room every day.
  9. I ……. (want) to do boxing.
  10. My friend ………… (do) boxing now.

Упражнение 5. Вспомните, как строятся вопросы и ответы в Present Simple и Present Continuous.

1. …………………… you usually wear jeans? — Yes, …………………………
2. ……………………. you wearing jeans now?- Yes, …………………………
3. ……………………. he wear the shoes in winter? — Yes, ………………………..
4. ……………………. he wearing a cap? — Yes, …………………………
5. ……………………. your sister wear T-shirts? — No, …………………………
6. ……………………. he doing his homework? — No, …………………………
7. ……………………. they watching TV? — No, …………………………
8…………………….. they watch TV in the morning? — No, …………………………

Упражнение 6. Найдите ошибки в предложении.

2. Упражнения на Present Simple, Past Simple, Future Simple

Изучите таблицу простых времен в английском языке — Simple Tenses и ответьте на вопросы.

  1. Какие вспомогательные глаголы используются в Present Simple, Past Simple и Future Simple?
  2. Какие формы глаголов используются в Present Simple, Past Simple и Future Simple (+)?
  3. Какие окончания добавляются к глаголам в Present Simple, Past Simple и Future Simple (+)?
  4. Сохраняются ли окончания в (-) и (?) предложениях? Какие правила про окончания вы помните?

Упражнение 7. Выполните, используя Present Simple, Past Simple и Future Simple.

* * *

Упражнение 8. Выполните, используя Present Simple, Past Simple и Future Simple.

Упражнение 9. Вспомните конструкцию местонахождения There is/ are и выполните упражнение, употребляя эту конструкцию в разных временах.

1. Our park is nice. ……………. a good playground there.

2. ……………. an old house near our school a year ago. Now ……………. a new playground there.

3. ……………. some strawberries in the fridge. You can take them.

4. ……………. some bananas in the bag. Where are they now?

Читайте также:  Комплекс упражнений по физической культуре для младшей группы

5. ……………. a lot of apples in autumn.

6. …………….. a lot of apples next autumn.

7. ……………. a stadium and three playgrounds near our house. We can play sports every day.

8. ……………. three playgrounds and a stadium near our house. We always play sports after school.

9. ……………. three apples and a banana in the fridge. You can give them to Sam.

10. ……………. a banana and three apples in the fridge. Can we make fruit salad?

Упражнение 10. Перепишите следующий текст в прошедшем вре­мени.

On Monday we have five lessons. The first lesson is Russian. At this lesson we write a dictation and do some exercises. Nick goes to the blackboard. He answers well and gets a «five». Pete does not get a «five» because he does not know his lesson. After the second lesson I go to the canteen. I eat a sand­wich and drink a cup of tea. I do not drink milk. After school I do not go home at once. I go to the library and change the book. Then I go home!

Упражнение 11. Заполните таблицу. Используйте Present Simple, Past Simple и Future Simple.

Упражнение 12. Переведите временные выражения-подсказки. Распределите их по изученным временам и нарисуйте схемы времен.

  1. sometimes ________
  2. yesterday _______
  3. soon _______
  4. next day ________
  5. in 2000________
  6. ago ______
  7. always _____
  8. often _______
  9. in a day ______
  10. usually _____
  11. last _____
  12. tomorrow_______

Упражнение 13. Раскройте скобки, поставив глаголы в нужном времени Present Simple, Past Simple, Future Simple.

1. Не often (bring) me flowers. 2. I (meet) Paul yesterday. 3. They (visit) us tomorrow. 4. What (you/do) next morning? 5. Mr Jones (buy) a car last month. 6. Mary (go) to school on foot every day. 7. It (be) hot soon. 8. The baby (not/sleep) well last week. 9. He never (drive) fast. 10. Lessy (live) in Paris in 1989.

Упражнение 14. Раскройте скобки и поставьте глаголы в нужном времени Present Simple, Past Simple, Future Simple.

1. I (know) his family. 2. She (not/study) at this school. 3. … you (see) them yesterday? 4. He (not/have) a dog. 5. They (write) exercises at the lessons. 6. She (start) school last year. 7. She (not/go) to school. 8. There (be) an interesting film on TV soon. 9. I (not/go) to the country on my holidays next year. 10. Last week we (be) at the library.

Упражнение 15. Закончите предложения. Используйте Present Simple, Past Simple и Future Simple.

  1. We often … (play) basketball.
  2. I … (spend) next holidays very well (хорошо).
  3. Tomorrow he … (spend) money and … (buy) a new CD.
  4. They … (go) abroad last month.
  5. We … (go) to football matches every year.
  6. She … (go) shopping yesterday evening.
  7. He … (miss) his parents last month.
  8. She … (make) cakes every day.
  9. They … (ask ) a lot of questions next week.
  10. We … (discuss) texts at the lesson tomorrow.

Упражнение 16. Закончите предложения. Используйте Present Simple, Past Simple и Future Simple.

  1. He … (not meet) his friend every week.
  2. She … (not meet) her parents yesterday.
  3. They … (fight) last week.
  4. When … the party… (begin) tomorrow?
  5. What … you … (get) for your last birthday?
  6. He often … (to forget) his textbook at home.
  7. The teacher … (to hear) the noise at the last desk.
  8. They … (not to win) the prize yesterday.
  9. I … (not to feed) my cat every day.
  10. What … you … (do) tomorrow?

3. Упражнения на Present Simple, Past Simple, Future Simple, Present Continuous

Упражнение 17. Закончите предложения. Используйте Present Simple, Past Simple, Future Simple & Present Continuous.

  1. (Granny / teach me English / now)
  2. (Granny / teach me English / when I was seven)
  3. (They / speak English / at the moment)
  4. (She / speak English well / soon)
  5. (He / use the computer / now)
  6. (He / use the computer / every day)
  7. (We / learn the rules / at the moment)
  8. (We / learn new rules / tomorrow)
  9. (I / do lessons / now)
  10. (I / do lessons / two days ago)
Читайте также:  Упражнение которое тренирует память

Упражнение 18. Закончите предложения. Используйте Present Simple, Past Simple, Future Simple & Present Continuous.

  1. He ……………………… (wash) his car last Saturday.
  2. He ………………………. (wash) his car at the moment.
  3. He often………………… (wash) his car.
  4. We ……………………….. (buy) the chair a month ago.
  5. They ………………….. (make) friends when they………………. (be) little children.
  6. She……………………….. (do) a grammar exercise now.
  7. She is a pupil. She often …………… (do) grammar exercises.
  8. She……………………………(do) the exercise an hour ago.
  9. His grandfather …………….. (work) at the circus when he ……………………. (be) young.
  10. Don’t ask him any questions now. He …………….. (work).

ОТВЕТЫ

Ответы доступны только для пользователей, оплативших подписку “ОТВЕТЫ”.

Источник

Упражнения по теме Система настоящих времен
тест по английскому языку (9 класс)

Скачать:

Вложение Размер
present_tences.docx 18.27 КБ

Предварительный просмотр:

Present Simple, Present Continuous, Present Perfect, Present Perfect Continuous.

  1. Я учу английские слова каждый день.
  2. Я учу английские слова. Не мешай мне.
  3. Я учу английские слова уже час.
  4. Я выучил слова. Проверь меня.

Упражнение 1 Раскройте скобки, чтобы получить Present Simple или Present Perfect.

  1. I can’t speak about the book. I (not read) it yet.
  2. Every day I (wind up) my watch at 7 o’clock in the morning.
  3. It’s Friday. … you (see) him this week?
  4. It’s a pity, but I (not buy) this dictionary yet.
  5. As a rule, we (do) many exercises in class.
  6. He (tell) this joke many times.
  7. I already (translate) these sentences into French.
  8. They (have) their English many hours a week.
  9. She (work) much and usually (get) many good marks.
  10. We (buy) a new TV set this year.

Упражнение 2. Раскройте скобки, чтобы получить Present Simple, Present Continuous или Present Perfect.

1. I must know what you (talk) about. 2. I hear that you (be) in this country for some time. 3. He (admire) you greatly. He (see) the play three times. 4. I (not know) what Harry (tell) you. 5. I want to see how much he (change) since I (see) him last. 6. We (be) to the cinema about twice a week since then. 7. Hello, what you (do) here at this late hour? 8. I (think) you never (do) any harm to people? 9. She (rest) since two in the afternoon. 10. I always (stay) at home in the evenings. 11. I (hear) you (look) for a new house.

Упражнение 3. Раскройте скобки, чтобы получить Present Simple, Present Continuous, Present Perfect Continuous или Present Perfect.

  1. Is Andy here? – I don’t know, I … (not see) him today.
  2. Where … you … (go)? – To the library.
  3. Would you like … (borrow) this magazine? – No, thanks. I … (read) it before.
  4. Betty’s bus … (arrive) at 5 o’clock. I must go and meet her at the bus station.
  5. Have you seen my record book? I … (look) for it all the morning.
  6. Mike … (talk) to his friend for an hour already.
  7. More and more forests … (disappear) because of fires nowadays.
  8. How long … you … (work) on this problem?
  9. The first lesson … (not finish) at 9.45.
  10. Thev … (play) football tonight.
  11. Linda is disappointed. She … (fail) her test.
  12. School … (prepare) children for life.
  13. We … (have) a party next Saturday night. Will you come?
  14. … you … (try) to take photos? It’s not allowed, you know.
  15. … you … (remember) where he … (work)?

PRESENT TENSES. REVISION .

I.Choose the right variant:

1.He … the test for 40 minutes.

a)writes b)has been writing c)is writing

2.We … already … the text.

a)have… translated b)has been translating c)are translating

3.They are flying over the ocean… .

a)for 3 hours b)every week c)at this moment

4.She often… by Delta.

a)travels b)is travelling c)has travelled

5.How long … you …reading this book?

a)have..been b)are c)is

6.MrsBrown … me English.

a)is teaching b)teach c)teaches

7.I have been studying History … .

a)for 5 years b)now c)already

8.I…not … you for ages.

a)have… seen b)have …been seeing c)don’t see

9.We … to school every day except Sunday.

a)are going b)goes c)go

10.Look out of the window! It … now.

a)rains b)is raining c)has been raining

II.Put the verb given in brackets in all Present tenses.

Joey (fly) over the ocean.

We have been translating this text for two hours.

a)yes/no b)who c)how long d)or e)tag

IV.Open the brackets putting the verb in the right tense.

I…just(receive) your letter and now I (write)to you.

I am very busy preparing for my exams. It is 9p.m. now and

I (sit) at my desk. I I(sit) here since 11a.m. I (do/not) all the exersises yet.

Thank you for everything you have done for me. I hope to hear from you soon.

  1. 1.b 2.a 3.c 4.a 5.a 6.c 7.a 8.a 9.c 10.b
  2. 1. Joey flies over the ocean every summer.

2. Joey is flying over the ocean now.

3. Joey has already flown over the ocean.

4. Joey has been flying over the ocean for two hours.

III. 1. Have we been translating this text for two hours?

2. Who has been translating this text for two hours?

3. How long have we been translating this text ?

4. Have we been translating this text for two or three hours?

5. We have been translating this text for two hours, haven’t we?

I have just received your letter and now I am writing to you. I am very busy preparing for my exams. It is 9 p.m. now and I am sitting at my desk. I have beensitting here since 11 a.m. I haven’t done all the exercises yet. Thank you for everything you have done for me. I hope to hear from you soon.

По теме: методические разработки, презентации и конспекты

Данный материал можно использовать для автоматизации навыка употребления глагола быть в утвердительных, отрицательных и вопросительных предложениях.

Интерактивное упражнение по теме: “Сравнение настоящего простого и настоящего продолженного времен”.

Конспект урока по русскому языку в 7 классе по теме “Страдательные причастия настоящего времени. Гласные в суффиксах страдательных причастий настоящего времени”.

Задания для закрепления темы в 5 классе.

1. Презентация по теме ” Система времён глагола настоящего времени” предназначена для введения и тренировки грамматического материала на уроках английского языка в 5-11 кла.

Методическая разработка “Глагол “to be” в настоящем времени” с интерактивными играми-упражнениями на сервере LearningApps. ВИДЕОУРОКИ:VERY, VERY BEGINNER LESSON 1 The verb &qu.

Цель: ознакомить учащихся с образованием и написанием страдательных причастий настоящего времени; формирование навыков написания суффиксов страдательных причастий настоящего времени (-ом-, -ем-, -им-).

Источник

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Adblock
detector